Transportschema Zuid-Sumatra

 

                                                                                                                                                                                24-4-2011

 

Bij het begin van de Japanse bezetting werden alle gevangen genomen KNIL-militairen in Zuid-Sumatra samengebracht in Palembang en geïnterneerd in twee schoolgebouwen in de stad, een Chinese school en een MULO-school, vaak ook aangeduid als kamp A en kamp B; dit waren ongeveer 850 mannen. Later – eind 1943 – werden nog eens 2100 krijgsgevangenen uit Java naar Palembang over­ge­bracht, zodat het totale aantal krijgs­gevangenen op ongeveer 3000 kan worden geschat.

 

De dwangarbeid, die door de krijgsgevangenen moest worden verricht, bestond hoofdzakelijk uit het aan­leggen, repareren of vergroten van vliegvelden bij Soengei Gerong in de stad en bij Talangbetoetoe, Betoeng/Keniau en Pangkalan Balei in de omgeving van Palembang.

 

In mei 1945 waren de vliegvelden bij Betoeng/Keniau en bij Pangkalan Balei gereed en werden de krijgs­­gevangenen verzameld in Soengei Gerong; ongeveer 1400 van hen werden overgebracht naar Singapore, de anderen bleven in Palembang achter, vermoedelijk – rekening houdend met het grote aantal sterfgevallen - ongeveer 1000 à 1500 mannen.

 

Index                   Kampen op Sumatra